Forum Machete,Modelism,Hobby: Conversie vagoane din revista I - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Conversie vagoane din revista I

#1 Useril este offline   stageexp 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 1116
  • Inregistrat: 18-January 08
  • Location:Timisoara
  • Interests:Fotografie, modelism, frumosul cotidian

Postat 09 March 2016 - 08:55 PM

Salutare,

am cumparat niscaiva vagoane din seria care se difuzeaza acum la chioscurile de presa, si cum nu imi place in mod deosebit varianta de culoare aleasa, neutra, am purces la o pseudoconversie a lor. Evident, in ceva cu tenta autohtona, fara a exista o prea mare compatibilitate cu ceea ce ar trebui sa fie din mai multe motive, in principal forma cumva generala a vagoanelor, care nu sunt ceea ce ar trebui sa fie. Intentia mea a fost mai mult cromatica evident. Vagoanele se desfac extrem de usor, exista o solutie ingenioasa, cu doua suruburi care tin capacul, dupa care se pot extrage doua piese din plastic transparent ce formeaza geamurile, piese care au rolul de a se pozitiona ca piese tampon intre acoperis si scaunele vagonului, pentru a asigura ca aceste scaune sa nu se msite din pozitie. Lipsa de detalii a acestor geamuri este un alt aspect cumva deranjant, insa la pretul infim al pieselor nu exista prea multe comentarii de facut. Bighiurile se extrag de asemenea extrem de simplu, cu o penseta, sunt din plastic, extrem de usoare.

Pentru aceasta conversie, am optat la o varianta extrem de putin agresiva de weathering, un wash usor cu doua culori. Avand in vedere tematica, puteam sa nu fac deloc aceasta manevra, insa modelele ar fi aratat complet anost datorita lipsei de detalii. Daca existau mai multe detalii, gen rame de geamuri, poate ca doar cateva efecte de umbrire si highlight ar fi fost ok. Astfel am pregatit acoperisurile printr-o slefuire usoara care sa mai ia din stratul de aluminiu si sa imi permita o buna aderenta a stratului meu de gri, la fel ca si la boghiuri, unde aplicarea de gri s-a facut direct, fara o pregatire prealabila.

La interior, am optat pentru vopsirea scaunelor sau a banchetelor, in doua variante de culoare, usor diferite, cu o alta nuanta a zonei intermediare, care cu putin efort imaginativ se poate considera un linoleum. Un usor wash a fost aplicat si aici, desi nu se va vedea mai nimic dupa montare.

Exteriorul a fost vopsit in doua culor, pentru doua vagoane albastru, iar pentru cel de-al treilea un rosu. Culorile sunt revell, combinate din mana, fara nici un fel de referinta decat asemanarea cu realitatea. Albastrul recunosc ca mi-a iesit mai apropiat decat rosul, care mi se pare prea inchis. Am aplicat si in acest caz un wash, apoi toate piesele au fost lacuite cu lac lucios Italeri, mai putin boghiurile unde am optat pentru clasicul \ Vallejo.

Cam asta iesit, adica ce se vede in pozele urmatoare, cu mentiunea ca as dori sa aplic si niscaiva decaluri pe vagoane, in ipoteza ca voi face rost de ele.

Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata

#2 Useril este offline   stageexp 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 1116
  • Inregistrat: 18-January 08
  • Location:Timisoara
  • Interests:Fotografie, modelism, frumosul cotidian

Postat 09 March 2016 - 09:00 PM

Pentru expunere am folosit metoda clasica a polistirenului lipit pe o foaie de carton mucava de 2 mm, cu sine de la modelele din revista.
Un element de butaforie care se vrea intrarea in ceva hale de vopsitorie asigura decorul, alaturi de un gard din tabla ondulata, realizat din carton gofrat la scara si tuburi subtiri din plastic, precum si vegetatie noch, woodland, si ceva licheni luati la gramada care sunt identici cu cei care se vand de catre noch. Le-am gasit la un magazin de arta la cantitate mai mare deci pret mai bun.

Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata

#3 Useril este offline   bonygy 

  • Membru deplin
  • Grup: Members
  • Postari: 32
  • Inregistrat: 26-February 16

Postat 11 March 2016 - 09:16 AM

Daca ai de gand sa ramana statice, este foarte frumos ce ai realizat.
Daca vrei sa le si plimbi pe sine, trebuie adaugat lest, altfel nu au stabilitate cum trebuie, fiind prea usoare (deh, bugetul alocat productiei), iar articulatia boghiurilor cam lasa de dorit.
Eu am adaugat in spatiul acela marcat in poza (dar pe interior, dupa ce am desfacut plafonul). cel mai bine a fost cu aprox 50 grame. Pe langa asta, am si modificat boghiurile, adaugand cate un rulment si fixandu-le apoi de carcasa cu un surub cu piulita, obtinand o articulatie aproape fixa, care nu permite vagonului sa danseze pe boghiuri.

Thumbnail atasat

  • Imagine atasata: Capture.JPG


#4 Useril este offline   stageexp 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 1116
  • Inregistrat: 18-January 08
  • Location:Timisoara
  • Interests:Fotografie, modelism, frumosul cotidian

Postat 12 March 2016 - 05:07 PM

Salut bonygy,

ai dreptate in privinta lestului, am discutat acest aspect cu un pasionat din oras care doreste sa ruleze o garnitura formata din astfel de vagoane. Vagoanele sunt extrem de usoare, o trasatura comuna multor vagoane cu boghiuri din plastic, solutia de remediere fiind adaugarea de lest. Am ceva vagoane cumparate de afara, tot cu boghiuri din plastic, care au deja adaugat lestul, dar au si multe alte detalii ale acoperisului sau ferestrelor. Aici, dupa cum am spus, nu sunt figurate nici macar ramele ferestrelor. Boghiurile de asemena lasa de dorit, agata, o solutie buna fiind probabil inlocuirea lor cu boghiuri cu roti metalice, care se pot cumpara din magazinele de profil, adice din cele care vand trenulete electrice.

Eu nu doresc sa rulez vagoanele, am renuntat la acest hobby cu machete functionale din considerente de spatiu, singurele escapade fiind date de cate un ajutor prietenesc oferit altora. Dar chiar si pe o macheta functionala cum o numesc eu, as vedea rolul acestor vagoane ca si elemente de decor, in gari de dimensiuni mai mari, unde folosirea altor vagoane poate ca nu este posibila pentru un modelist incepator, care nu a investit foarte mult in acest hobby.

Mai simplu spus, pentru o idee usor megalomana a unei gari mari, cu multe linii, trafic feroviar ca in vremurile bune, cateva garnituri la rece ar completa spatiul in timp ce pe una sau doua linii se plimba garnituri cu vagoane de calitate mai buna.

Am gasit vagoane functionale second hand la preturi cuprinse intre 23 si 80 ron, in functie de producator, calitate, noroc, vagoane care chiar daca sunt second hand sunt de o calitate mult mai buna decat cele livrate cu revista in cauza, unele au boghiuri metalice cu lamele corectoare, dar si cele care au boghiuri din plastic, au multe detalii si lestare corespunzatoare. Eu unul as merge pe aceasta varianta ca si garnitura functionala.

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi