Forum Machete,Modelism,Hobby: Ju-87 in Foreign Service - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Ju-87 in Foreign Service Mushroom Model Publication 2005

#1 Useril este offline   Blue-Max 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 2473
  • Inregistrat: 06-December 04
  • Location:Lugoj

  Postat 16 August 2005 - 08:37 AM

Ju-87 in Foreign Service.
Autor: Miroslaw Wawrzynski
Editura: Mushroom Model Publication 2005
Red Series, Mushroom Model Magazine Special No.5107
ISBN: 83-89450-17-8
Pret achizitie: 9,00 GBP la MMP shop on-line.
Dimensiuni: 16,6 cm / 23,5 cm, necartonat, 104 pag.
Concluzii finale: carte recomandata (nu numai datorita prezentarii laturii ARR)

L-am cunoscut pe Miroslaw Wawrzynski, aka Mirek, cu cativa ani buni in urma pe un forum de discutii pe teme WW2. Era interesat de subiectul avioanelor Hurricane din ARR si din alte forte implicate in WW2, tema pe care a cuprins-o si a tratat-o in cartea “Hurricane w obcej sluzbie – Hurricane in foreign service”- AjaKS Military Books si mai recent in articolul “Les Hawker Hurricane aux couleurs allemandes” din Air Magazine no.26.
Iata ca acum recidiveaza si reuseste sa scoata la MMP o carte cel putin la fel de interesanta despre folosirea avionului Ju-87 de catre alte forte armate decat Germania in WW2. Acestea, in ordinea prezentarii in carte sunt: Fortele regale aeriene Ungare, Fortele regale aeriene Italiene, ARR, Fortele regale aeriene Bulgare, Fortele aeriene Slovace si … ROA ( Russkaya Osvoboditelnaya Armia) adica Armata Rusa de Eliberare. Acest capitol e extrem de interesant si voi reveni putin asupra lui la finalul recenziei. Un capitol separat este acordat si folosirii in nr. f. mic sau de captura a Ju-87 de catre tari ca Croatia, Japonia, SUA, Anglia, URSS si Yugoslavia [de fapt de catre NOVJ-armata de partizani ai lui Tito, care au avut 1 Ju-87 de captura (W.Nr.0406)]. Cartea e bogat ilustrata cu poze alb-negru, color (2) si profile color, (nu numai laterale ci si sus/jos), in nr. total de 44. Autorul profilelor color este Jacek Jackiewicz.
Voi detalia un pic in continuare capitolul dedicat ARR; se intinde pe 16 pag. ( 43-58), are 23 fotografii alb-negru, care provin din diferite colectii. Cele mai multe sunt din colectia autorului ( 9) si de la Manfred Griehl (6). De remarcat ca sunt si poze cu Ju-87 cu cocarde tricolore. Din cele 44 profile color, 8 reprezinta inmatriculari romanesti. Daca nu cumva au aparut in alte publicatii necunoscute mie, avem in aceasta carte cateva fotografii tiparite in premiera absoluta. Mai ramane de cercetat.
In incheiere asa cum v-am promis cateva cuvinte despre ROA. Personal stiam foarte putine despre aceasta grupare. Alcatuita initial strict numai din prizonier rusi de razboi, la initiativa exclusiva a acestora, dupa ce a fost tratata cu neincredere maxima de catre germani, aceste forte armate au inceput sa fie operationale treptat. Ulterior li s-au alaturat si dezertori din Armata Rosie. Aceasta grupare armata mai e cunoscuta si sub numele mai popular de “Armata lui Vlasov”. Crearea, organizarea si evolutia acestor forte armate e un pic mai alambicata si nu vreau sa va rapesc placerea de a citi si descoperi singuri evenimentele. Doar atat mai mentionez: din randul acestor forte nu s-a inregistrat nici o dezertare. Cei care nu au cazut pe campul de lupta si s-au predat fortelor anglo-americane, au fost predati in final rusilor pt. sublinierea relatiilor de prietenie intre aliati si stimularea eliberarii prizionerilor ( ??) americani si britanici de la rusi. Atitudinea rusilor a fost nemiloasa, ei fiind exceutati in cea mai mare parte.

Thumbnail atasat

  • Imagine atasata: Ju_87_in_FS.jpg

Aceasta postare a fost editata de Blue-Max: 16 August 2005 - 08:38 AM


Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi