Dihoru's Profile
- Grup:
- Members
- Postari:
- 30 (0.09 pe zi)
- Cel mai activ in:
- Aviatie (23 postari)
- Inregistrat la:
- 28-March 20
- Vizualizari:
- 2275
- Ultimul click:
Feb 18 2021 07:08 PM
- Actual:
- Offline
Informatii despre mine
- Titlu User
- Membru deplin
- Varsta
- Varsta necunoscuta
- Data nasterii
- Data nasterii necunoscuta
- Gender:
-
Male
- Location:
- Bavaria - Sud
Informatii de contact
Postari ale mele
-
In topicul:Bell AH-1S Cobra
17 February 2021 - 09:54 PM
alexelu_marinelu, la 15 February 2021 - 07:51 PM, a spus:
salut si multumesc pentru feedback.
s-a tot zis treaba asta, dar o reiau si detaliez un pic ... ca are legatura cu dezbaterea fara sfarsit cu niturile :)
ochiul are marele avantaj de a oferi creierului o imagine de ansamblu, care niveleaza / inglobeaza / armonizeaza / echilibreaza toate elementele machetei (in cazul meu al minidioramei) si le transforma intr-un tot unitar.
aparatul foto se "focuseaza" pe anumite elemente / zone si obliga creierul sa analizeze detaliile respective.
mai mult, faptul ca vizualizam fotografiile pe un ecran face ca acele detalii sa devina gigantesti. ajungem astfel sa evaluam niste detalii de pe o macheta la scara 1/72 dupa o foto macro (care gonfleaza macheta undeva la 1/32 cel putin).
e un fel de evaluare a aceluiasi lucru cu unitati de masura diferite. cam acelasi lucru se intampla cand comparam o macheta la scara cu modelul real - n-au nicio treaba unul cu celalalt ... si de aici alte debate-uri fara sfarsit pe ideea de scale efect, blending, felching, bling-bling and shit.
nush' daca reusesc sa ma fac inteles ... parca si mie imi e greu sa urmaresc ideea :) insa parerea mea este ca important este rezultatul de ansamblu care la sfarsit ar trebui sa placa ochiului.
faptul ca le prezentam p-aici pe forum la rezolutie mare e doar o conjunctura care, dupa cum se vede, nu prea ne avantajeaza intotdeauna.
acuma cu niturile mult hulite :)
am mai zis pe undeva - sa le redai la scara clar nu se poate, asa ca ... si producatorii, si modelistii, fac si ei ce pot. nici linile de panou, nici grosimea bordului de fuga, nici a cupolei, nici a tablelor, nici a grilelor nu sunt in scara (mai ales la '72 ... sau la '144).
ca paranteza - aseara am pus niste fir de plumb de 0.2 prin cabina la x-1 si arata mai mult decat decent (mai subtire era doar litza aia de cupru de 0.1, da' e foarte greu de lucrat cu ea si parca nici nu se mai vede odata pusa pe locul ei). 0.2 mm inmultit cu 72 inseamna 15mm ... nici la masina de spalat n-am cablu asa de gros.
concluzia, din umilul meu punct de vedere, e cam aceeasi - sa placa ochiului, sa transmita ideea si sa nu fie aberant.
d-aia, tot din al meu pdv, daca-s in pozitiv, o sa incerc sa le fac in pozitiv ... pen' ca de altfel, nici alea in negativ nu-s in scara - marite de 72 de ori, bagi degetul ala mare si gros acolo :)
ps: in cazul cobrei, situatia e cam asa - pe sirurile de nituri mai rare, eu am cam 80% din realitate (adica 7 unde in realitate erau 9). pe sirurile dese, situatia e mai grava (cam 60% din numarul real) ... deci mingi de tenis, da' de masa, nu de camp :) - atata s-a putut.
pps (daca mai era cazul): am luat acuma niste seturi noi de la archer, care teoretic sunt cam cele mai mici de pe piata - zice asa pe ele: 1/2" rivet cu 5/8-7/8" head diameter (in sistem metric 1,3mm cu 1,6mm diametru). probabil sunt dacat de vreo 2 ori mai mari fata de realitate iar dupa mine, arata impecabil si mai mici nu cred ca puteau sa le faca.
ma opresc aici (brusc, ca elefantul), ca am impresia ca am scris mult mai mult decat e cazul ... scuze daca am plictisit pe cineva :)
Sunt complet de acord cu tot ce ai scris Alexelu.
Pana la urma comentariul meu cu "mingiile de tenis" poate a stricat inconstient si involuntar din bucurie, dar cred ca mi-au sarit niturile in ochi mai mult tocmai pentru ca s-a tot filozofat pe tema asta. Poate mai bine ma abtineam fix la partea asta pentru ca nu si-a mai avut sensul, scuze. In capul meu nu sunase initial deloc asa negativ, dar pana la urma in scris asa reiese.
Imi aminteste de momentele dupa ce am cumparat cu entuziasm niste kituri noi de la Trumpeter la 1:72 ca apoi sa vad cum sunt desfiintate pe internet pentru ca sunt niturile cam mari (de fapt e cam minim ce se poate la 1:72) si ca unele cutii de vizitare nu sunt gravate si ca in locul matritelor noi tot kitul ESCI de acum 50 de ani fara niciun detaliu da mai bine. Pana la urma nu mi-a mai pasat... Personal cred si eu ca impresia per total e mult mai importanta.
La fel de pacatos mai e efectul in care uneori ochii proprii aleg sa ignore sau sa nu mai "vada" aumite defecte ale propriilor machete/modele si sa se concentreze pe cea iesit bine, dar la alte poze pe internet (si inca nu macro) sa vedem intai ce nu e bine. Recunosc ca mai cad si eu in pacatul asta.
Gata cu filozofia, am incheiat, nu mai poluez.
Revenind la subiect. Arata fara dubiu exceptional.
Intrebare: Din ce ai facut curelele de fixare a palelor (cele rosii si lungi)? La cum sunt prinse cred ca lipirea a fost cu emotii. -
In topicul:Bell AH-1S Cobra
13 February 2021 - 10:59 PM
Arata mega! Ti-a iesit super bine!
Cum s-a zis si m-ai sus, sunt convins ca impresia live depaseste cu mult unele din pozele macro.
Sunt cateva detalii facute pe ultima suta de metri care adauga enorm la calitatea finala (hai ca ti-am observat si zambilele de margine de drum)
Personal nu sunt fanul niturile in pozitiv de dimensiunea mingilor de tenis, dar daca erau in negativ (si de aceeasi dimensiune) cum se gasesc oricum la foarte multe machete la 1:72 probabil ca ar fi batut mai putin la ochi, desi tehnic vorbind ar fi fost la fel de discutabile.
Oricum, incancator! -
In topicul:De pe net, decembrie 2020
06 December 2020 - 09:09 PM
Oricum, inca o data pasii facuti cu ceva explicatii, poate inspira:
partea I: http://dqscaleworks....172-part-i.html
partea II: http://dqscaleworks....72-part-ii.html
partea III: http://dqscaleworks....2-part-iii.html
partea IV: http://dqscaleworks....search?q=fujimi
S-ar parea ca munca lui Sisif i-a mancat cam un an din viata domnului Diego Quijano (autorul), dupa propriile spuse. Daca a lucrat doar la asta in alea 12 luni, nu stiu.
alexelu_marinelu, la 06 December 2020 - 01:53 AM, a spus:
by the way ... are cineva idee ce material sunt firele alea rosii?
S-ar parea sa fie chiar culee trasa la cald. Parca....linkul din "partea I" arata mai multe legat de subiect. Recunosc ca nu am citit inca tot textul, urmeaza.
-
In topicul:De pe net, decembrie 2020
05 December 2020 - 01:04 PM
Ceva lucrare exceptionala la un F-18, poate il stiti deja:
http://dqscaleworks....fujimi-172.html
Pe blog acolo mai sunt si alte postari cu pasii facuti. -
In topicul:Coltul cu 109F
20 November 2020 - 01:45 PM
1-0-9, la 20 November 2020 - 12:47 PM, a spus:
La cel al lui Hrabak, unde liniile erau mai scurte si mai putin complicate ca forma, am desenat efectiv cu o carioca de copii (pe baza de apa - verde deschis) direct pe avionul vopsit cu rlm 76, liniile, si le-am urmarit apoi cu aerograful, vopsind peste ele. Apoi am sters cu o carpa umeda. A iesit decent :
IMG_0684.jpg
Eu cam la fiecare avion pe care il fac, imi printez o "fisa" fix la 1/72. Asa am o idee mai exacta a ceea ce am de vopsit. Ajuta si la pozitionarea decalurilor, numere etc.
Multumesc pentru raspunsul detaliat si poze.
Eu de obicei trag cu un creion direct peste vopsea linia principala, apoi fac de mana din mai multe treceri cu vopsea destul de diluata. Cel mai important mi se pare sa iasa prima trecere bine, apoi cu ceva atentia ar trebuie sa fie mai putin stresant. De corecturi e cam mereu nevoie in cazul asta. Per total mi s-a parut mai putin munca decat cu masti subtiri de patafix...dar eu sunt mai lenes, poate e din cauza asta.
Prieteni
Dihoru nu a adaugat prieteni inca
Comentarii
Dihoru nu are comentarii la profil inca.