Forum Machete,Modelism,Hobby: Dihoru - Vede profil - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

Dihoru's Profile User Rating: -----

Grup:
Members
Postari:
30 (0.09 pe zi)
Cel mai activ in:
Aviatie (23 postari)
Inregistrat la:
28-March 20
Vizualizari:
2276
Ultimul click:
Useril este offline Feb 18 2021 07:08 PM
Actual:
Offline

Informatii despre mine

Titlu User
Membru deplin
Varsta
Varsta necunoscuta
Data nasterii
Data nasterii necunoscuta
Gender:
Male Male
Location:
Bavaria - Sud

Informatii de contact

E-mail:
Click aici pentru a-mi trimite email

Ultimii vizitatori

 • Fotografie alexelu_marinelu 
  14 Feb 2021 - 00:06
 • Fotografie moco 
  30 Jan 2021 - 18:26
 • Fotografie Longinus 
  13 Dec 2020 - 15:35
 • Fotografie Vizitator
  13 Dec 2020 - 00:51
 • Fotografie Romi 
  01 Dec 2020 - 10:58
 • Fotografie dany 
  24 Aug 2020 - 19:56
 • Fotografie 1-0-9 
  24 Aug 2020 - 19:04
 • Fotografie flo 
  06 Apr 2020 - 22:01

Topicele mele

 1. Lacuri, luciuri si alte mătuiri

  29 January 2021 - 11:18 PM

  Salutare, salutare,
  scriu cu ceva incarcatura
  ... de frustrare.


  Folosesc Future/Pledge ca strat de sigiliare dupa o vopsire impecabila si cu toate efectele. Intai Future, apoi decaluri, apoi iar Future, apoi washuri/Uleiuri, apoi eventual ceva lac mat ca sa ajung la un finish semimat (mat nu iese oricum niciodata). Problemele sunt 3 la numar:

  #1 Am ajuns la concluzia ca EXISTA decaluri (si deloc putine) care sa nu reactioneze si sa nu se prea clinteasca la Microsol, Microset sau Revell Decal Soft. Ultimul e deja o artilerie o mai grea, dar nu e inca Hypersol. Si practic e a nu stiu cata macheta la care vopsirea e impecabila, ca apoi zemurile pentru decal sa porceasca si lacul dar si vopseaua (vopsire peste revopsiri peste necesare)....
  Cu alte cuvinte, prea multe aplicari de zemuri nu rezista stratul de Future, care in sine este atacat nasol inclusiv de blandul Microsol stat usor baltit peste decal mai mult de 30-40 secunde. Future-ul devine permanet mat/opac/laptos, dar pe fenomen sigur il cunoasteti. Si se repara doar daca se da mecanic jos stratul. Intrebarea #1: ce folositi voi pentru o prima sigilare la care ati avut o experienta buna si care nu este tavalit prin toate colturile de strazi dubioase si intunecate de inclusiv Microsol? Sau mai bine punem decalurile pe vopseaua semimata? Future-ul pare sa lase sa treaca cam tot prin el....


  #2 Sa presupunem ca printr-o minune decalurile s-au asezat impecabil (si se mai intampla, chiar si fara toate zemurile), deci urmeaza stratul lucios pentru washuri si uleiuri. Deci am parti din macheta care oarecum inca lucesc, dar parti care sunt mate deja de la uleiuri, pe unde au fost aplicate. Intrebarea #2 Cum procedez sa obtin finish-ul semimat PESTE TOT? De obicei mai dadeam un strat lucios, apoi direct mat. Cu foarte mici exceptii, am scos-o la capat relativ decent pana acum, dar ceva imi spune ca nu asa se face.

  3# Intrebarea 3: Cu ce produs ati avut experienta cea mai buna, ca din lac lucios sa scoateti semimat (eventual acrilic) ? Aici se pune problema sa nu devina laptos/opac, alt fenomen minunat.

  Practic partea de decal si de luciu/finish e ce poate sa distruga 3-4 luni de lucru imediat.
 2. Bazele modelitului

  06 December 2020 - 09:34 PM

  Salutare,

  accidental am gasit o serie de articole complete legate de tehnicile de baza pentru modelit. Aici e vorba exemplar de un Starfighter la 1:72, a carui constructie e explicata de la 0 pana la finalizare (cu tot cu o mica diorama) si cred ca poate fi de ajutor aproape oricui.
  Desigur, articolele nu prea mai dezvaluie multe secrete celor care au strans deja niste ani in domeniu, dar o scurta citire poate servi totusi ca o curiozitate din categoria "cum mai lucreaza si altii". Sunt tratate printre altele pe scurt si tema gravatului si tema iluminarii in pre-shading.
  Tot desigur, mai exista o multitudine de articole de genul pe internet, doar ca aici mi s-a parut prezentat destul de clar, frumos cu text si poze pe un fundal inchis la culoare care nu rupe ochii....si nu este doar un video greu de urmarit si neclar pe youtube.


  Part I: http://dqscaleworks....by-ricardo.html
  Part II: http://dqscaleworks....by-ricardo.html
  Part III: http://dqscaleworks....ricardo_12.html
  Part IV: http://dqscaleworks....ricardo_21.html
  Part V: http://dqscaleworks....ricardo_26.html
  Part VI: http://dqscaleworks....-es-x-none.html
  Part VII: http://dqscaleworks....by-ricardo.html
  Part VIII: http://dqscaleworks....ricardo_22.html
  Part IX: http://dqscaleworks....ricardo_29.html
  Part X: http://dqscaleworks....by-ricardo.html
  Part XI: http://dqscaleworks....ricardo_15.html
  Part XII: http://dqscaleworks....ricardo_24.html

  Nota pt admin: poate se fixeaza sus, daca se considera relevant? Daca nu, se poate sterge paragraful asta oricum.
 3. Eurofighter E-2000

  24 August 2020 - 06:25 PM

  Salutare!

  vin acum cu un subiect facut cu drag, Eurofighter.
  Am inceput atunci doua kituri in acelasi timp, single-seater si double-seater. Momentan il scot in lume doar single-seater; double-seater o sa isi primeasca altcandva topicul separat cand este gata si diorama.
  Pentru single-seater am ales Hasegawa, o chestie care la 45€ ofera un kit frumos lucrat si cu imbinari care nu te fac sa il arunci pe geam. Include si o figurina de pilot (posibil sa fie singurul pilot de pe piata la 1/72 care are casca corecta de Eurofighter pentru Luftwaffe); tot in kit e si un set extins de armament (cu Brimstone, Taurus si altele); tot in kit mai apare si un suport transparent pentru sustinut modelul la final...pentru cine vrea sa isi prezinte asa avionasele :). Idea e ca la sfarsit nu mai par asa multi cei 45€. Incep sa cred ca se merita mai des kituri mai scumpe.
  Din Hasegawa se pot face cel putin 3 inmatriculari: unul RAF, unul spaniol si unul pentru Luftwaffe. Un review complet al kitului se gaseste pe Youtube, pentru cine e interesat. Cine vrea un un Eurofighter single seater la 1:72, nu ar trebui sa rateze kitul asta dupa parerea mea. Pentru double-seater am ales in schimb Revell, fiind cred chiar singurul care ofera un double-seater decent lucrat.
  Pentru amandoua m-am decis si la cate un set de PE-uri. Au mai fost si cateva piese mici adaugate de mine.

  Incep scurt de tot sa compar kiturile: felul in care piesele sunt separate si felul in care chiar si aceleasi greseli sunt la amandoua....ma duce cu gandul la faptul ca macar unul s-a inspirat de la celalalt.
  La capitolul detaliere, Hasegawa este peste Revell, cu Hasegawa incluzand multe surubele si panouri gravate care la Revell lipsesc cu desavarsire. Unde Hasegawa ramane codasa: pentru intrados aproape nu exista decaluri, desi Revell ofera stenciluri foarte generoase inclusiv pentru intrados. Cred ca asta e pana la urma singurul mare minus al kitului de la Hasegawa.

  Si acum constructia: a mers oarecum lejer. M-am decis pentru o varianta germana. Care e culoarea exacta a Eurofighter-elor germane e greu de zis, exista aparent cel putin 3 nuante diferite de gri, din care una chiar spre albastru deschis. Si aparent diferenta e cauzata accidental de diversi supplieri.
  Pentru interior a fost ceva de lucru, kitului lipsindui piesele pentru montarea cupolei deschise. Aici s-au mai confectionat niste cabluri si un cilindru. Lipirea HUD-ului a mers suprinzator de bine cu un ceano-acrilat expirat care si-a castigat super proprietatea de lipire foarte lenta. Se facuse un gel practic.
  Singura parte cu adevarat enervanta a fost admisia aerului care a trebuie mascata in mai multe etape si inclusiv pe interior, in rest as zica ca "lejer" e cuvantul cheie.


  Inmatricularea corespunde unei unitati din nordul Germaniei de prin 2004. Unitatea si avionul inca exista cu aceeasi emblema, doar ca exista niste anumite schimbari deja fix la avionul cu numarul 30+30, incat ce am facut eu nu mai corespunde prezentului.
 4. JAS-39D Gripen

  23 August 2020 - 07:40 PM

  Salutare!

  prezint foarte pe scurt un subiect finalizat pe la inceputul anului. E un subiect mai de graba nepopular, nefiind inca nici el prea glorios. Totusi formele si proportiile per total il fac foarte atragator in ochii mei.
  Gripen-ul suedez se arata imbracat si de alte forte aeriene (Tailanda, Africa de Sud, mai nou si Brazilia si ar mai fi cativa).
  Marele minus la acest domn (cu exceptia Africii de Sud), toate variantele A-D au aproape aceeasi schema de vopsire din pacate, deci oarecum mai putin interesant sa cumperi 5 si sa faci 5 inmatriculari diferite.

  Kitul este un Revell cu unele zone superbe, dar si cu erori mari de productie. Este vorba de kitul aceasta:
  https://www.scalemat...-seater--974549
  Uneia dintre roti din pacate ii lipsea chiar cosniderabil de mult material. Dar s-a corectat si aceasta intr-un final.
  Fisier atasat  20200413_143932.jpg (203.27K)
  Numar de descarcari: 44

  Pentru geamul cabinei am ocupat timp considerabil sa elimin bavura din mijloc, ca dupa mult timp in timpul constructiei sa realizez ca linia aia chiar trebuie sa fie acolo. Datorita formei si pozitiei, se vede in doar putine poze cu avionul real, trebuie practic sa te uiti acolo sa o vezi. Imagine postata
  Fisier atasat  20200415_191422.jpg (160.24K)
  Numar de descarcari: 43


  Varianta D (double-seater) se gaseste inca din belsug pe piata...spre deosebire de varianta C care nu se mai gaseste aproape deloc.
  Pentru kit am mai adaugat un set de la Eduard unde PE-urile pentru cockpit erau deja vopsite. Prima data folosesc asa ceva...mi se pare putin trisat, dar ma motiveaza ca asa macar pot finaliza mai mult de 2 kituri pe an :).
  Fisier atasat  20200416_092756.jpg (258.31K)
  Numar de descarcari: 42

  Fisier atasat  20200416_181919.jpg (156.19K)
  Numar de descarcari: 37

  Fisier atasat  20200416_181938.jpg (351.99K)
  Numar de descarcari: 46


  Fisier atasat  20200416_181846.jpg (271.23K)
  Numar de descarcari: 41

  Clapele trenului de aterizare.
  Fisier atasat  20200419_173411.jpg (73.39K)
  Numar de descarcari: 37

  Fisier atasat  20200419_181238.jpg (154.29K)
  Numar de descarcari: 35
 5. P-38 J (doua chiar)

  04 April 2020 - 06:13 PM

  Salutare!

  Din categoria machetelor din anii trecuti, acum ceva mai multi ani am finalizat si niciodata prezentat doua P-38J la 1:72.
  Amandoua sunt kituri Dragon. Primul kit a fost chiar un "J", pe cand al doilea a fost kitul pentru Pathfinder, pe care la final nu prea am putut sa il mai iubesc.

  Imagine postata

  Din kitul de de Pathfinder se poate face in continuare in mod decent si un "J", din moment ce fuselajul inclus era cel standard de "J" (daca nu ma insel) . Si asa am reusit totusi sa scot si al doilea "J".


  Imagine postata

  Amandoua kiturile au necesitat ceva kituire si pilire serioasa, desi calitatea gravurilor pare sa fie buna. Sigur ca sunt diverse aspecte de imbunatatit la aces kit, cum ar fi inchiderea admissilor din coada (prin care se vede direct iesirea), imbunatatirea baii trenului de aterizare, etc.

  Imagine postata

  La partea de vopsire am incercat atunci sa o mentin relativ simpla si de baza, fara efecte exagerate. De aceea washurile au fost foarte discret facute.
  Pentru finalizare am folosit doua scheme de vopsire. Prima se refera la o schema din Europa tarzie 1944:

  Imagine postata

  Imagine postata

  Imagine postata

  Imagine postata

  Imagine postata


  Iar a doua schema este in verde complet. Celui de-al doilea ii lipseste in poze aparent greutatea de balans pe ambenajul orizontal...

  Imagine postata

  Imagine postata

  Imagine postata

Prieteni

Dihoru nu a adaugat prieteni inca

Comentarii

Dihoru nu are comentarii la profil inca.