Forum Machete,Modelism,Hobby: Black Widow - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Black Widow Dragon 1/72 P-61B Black Widow

#21 Useril este offline   dakian67 

• Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 1791
  • Inregistrat: 10-June 09
  • Interests:Modelism aero WW II,numai 1/72

Postat 17 March 2025 - 05:59 PM

Jalnic cu lucratul...Totuși , am mai bibilit cîte ceva, să nu zic că trece timpul degeaba...Motoarele sînt aproape gata. Bineînțeles că plasticul "de găleată" nu a ținut. La prima tentativă de-a pune la locul lui cilindrul , i-a zburat capacul...
Așa că am făcut altele, din stiren subțire , roluit la cald pe-o coadă de burghiu de diametrul potrivit.
Vopsit , fixat la locul lor, găurite , montate piesuțele de rășină ( magneto-urile, cred) . Arată OK.
Am asamblat și elicile. De ce a trebuit să dea palele separat, nu știu. Dar au ieșit.
Imagine atasata: WhatsApp Image 2025-03-16 at 19.45.19_e3fd8565.jpg
Numai bine !

Aceasta postare a fost editata de dakian67: 17 March 2025 - 06:00 PM

#22 Useril este offline   dakian67 

• Membru senior

Postat 10 April 2025 - 04:51 PM

Salutare !
Īn măsura īn care am avut timp , am īncercat să avansez...Mărunțișuri. Mascat părțile vitrate. Asamblat și vopsit motoarele , capotele, elicile...Colimatorul.
Imagine atasata: WhatsApp Image 2025-03-19 at 19.48.55_9d342172.jpgImagine atasata: WhatsApp Image 2025-03-19 at 19.48.55_c427c2b6.jpg
Imagine atasata: WhatsApp Image 2025-03-21 at 18.49.46_82f42d0f.jpg
Am lipit părțile vitrate la locul lor. Potrivire bună, nu a fost nevoie de prea multă muncă de convingere. Am vopsit apoi tot. Negru mat Tamiya, apoi , folosind o mască Uschi , am īncercat să rup cumva monotonia cu un suflat random de gri-negru , apoi un gri īnchis. Gunze amīndouă.
Imagine atasata: WhatsApp Image 2025-04-04 at 16.58.13_84d8ce12.jpgImagine atasata: WhatsApp Image 2025-04-04 at 16.58.13_4006aa74.jpg
Lac lucios apoi , īntins decalurile. Laborios. Īn special benzile roșii de pe aripi și pantera de pe bot. A trebuit sa tai suporții antenelor, nu puteam pune decalul. Și așa am constatat că oricum au fot puși aiurea , binișor prea īn față, trebuiau sa fie cam 4mm mai īn spate...
A ieșit cam așa :
Imagine atasata: WhatsApp Image 2025-04-09 at 17.10.30_656844a0.jpg
Lăcuit iar , īn vederea tratamentelor. Două probleme am :
1. Cu CE culoare sa fac panelling-ul ? Dacă īl fac cu maro , nu se vede nimic. Dacă īl fac gri deschis, mă omoară Alexelu'... Dilemă mare...chiar nu prea știu ce să fac...Voi ce-ati face ??
2. Simularea fumului de eșapament este o mare provocare !! Īn mai toate pozele se vede clar , uriașele Pratt&Whitney făceau o mizerie zdravănă !! Iar faptul că țevile de eșapament erau dispuse radial, simetric , face ca mizeria să fie peste tot, circular...Īncă nu am nici o idee cum să simulez asta...
Numai bine prieteni !!

#23 Userul este online   dflc03 

• Membru senior
  • Postari: 233
  • Inregistrat: 22-June 08

Postat 11 April 2025 - 10:44 AM

Poti incerca cu ceva metalic (tehnic nu e gri deschis si scapi neomorat). Cu ceva incercari prealabile pe o macheta de sacrificiu pana nimeresti o nuanta potrivita.
Cu fumul ... cam greu.

Aceasta postare a fost editata de dflc03: 11 April 2025 - 10:47 AM

#24 Useril este offline   dakian67 

• Membru senior

Postat 11 April 2025 - 03:52 PM

Am să īncerc să fac un mix custom, să mă gīndesc la ceva...un gri īnchis ??

#25 Useril este offline   alexelu_marinelu 

• Membru senior
  • Postari: 1786
  • Inregistrat: 21-October 08

Postat 13 April 2025 - 01:29 PM

nu te omor, man, ca e post :)))

acuma ... din ce vad eu in poze (in care se disting deja foarte clar liniile de panou si niturile), cu variatiile alea de le-ai facut deja cu gri inchis, cred ca s-ar putea sa te rezolve un wash negru pur (sau unul negru cu putzin burnt umber in el).

daca finish-ul va fi mai lucios / semi lucios, wash-ul negru mat se va vedea si mai bine.

la esapamente, doar dupe poze - nuante de maro si gri daca vrei un contrast puternic.

spor.

#26 Useril este offline   dany 

• Membru senior
  • Postari: 4871
  • Inregistrat: 24-November 06

Postat 13 April 2025 - 06:52 PM

Salut Dakian .
N-as dori sa te incurc , dar nu mi se pare foarte gresit nici cu gri pentru a sugera detaliile . Dupa cum observi in poze apare un efect asemanator . Nu stiu care este cauza ( lumina , murdarie , vopsea zgariata etc. ) , dar avand in vedere ca macheta este o interpretare a realitatii , eu spun ca din punct de vedere vizual se pot sugera liniile de panou si cu gri , in special daca sint finute .
Din pacate ai pus decalurile deja , fiindca as fi dorit sa-ti propun mai multe efecte ( asa cum as fi facut eu ) , care sa fi pus in evidenta anumite panouri , cum ar fi , daca observi in poze , acele diferentieri de nuanta intre conul botului , pe unde ar fi venit panoul antiglare , ramele carlingii > foarte inchise si noi , fatza de fuselaj care arata mai invechit si mai deschis + mai modulata culoarea , ori la fotografia care arata avionul de deasupra ce bine sint evidentiate zonele unde sint lonjeroanele aripii si cateva panouri , apoi derivele mai inchise contrastand cu profundorul orizontal mai deschis ; poate inelele motoarelor mai inchise , ca sa contrasteze cu fumul mai deschis . ... Mici " tricsuri " din acestea care sa varieze suprafata .

In incheiere zic sa-l faci asa cum iti este mai la indemana si mai confortabil , fiindca sti cum este cu bordeiele si obiceiurile . :-D
Iti doresc mult spor in continuare ! :friends: :wave:

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: p 61              a.jpg
  • Imagine atasata: p 61             a.jpg
  • Imagine atasata: p 61            a.jpg
  • Imagine atasata: p 61           a.jpg
  • Imagine atasata: p 61          a.jpg
  • Imagine atasata: p 61         a.jpg
  • Imagine atasata: p 61      a.jpg
  • Imagine atasata: p 61     a.jpg
  • Imagine atasata: p 61    a.jpg
  • Imagine atasata: p 61 a.jpg

Aceasta postare a fost editata de dany: 13 April 2025 - 06:58 PM

#27 Useril este offline   dakian67 

• Membru senior

Postat 16 April 2025 - 07:45 PM

Dany...nu știu ce să zic. Dar sigur îți mulțumesc pentru interes și îndrumare ! :friends:
Odată, pozele reprezintă un avion de muzeu. Din ce-am citit despre el , făcut din mai multe avioane. Și nerestaurat complet încă. Eu nu mă inspir decît din poze contemporane ale avioanelor de pe front. Si culmea , acolo nu prea am văzut avioane super-cojite, așa cum vezi în machetele multora. Erau destul de bine îngrijite. Nu perfecte, dar bine îngrijite. Singurul evident este fumul de la eșapamente , vizibil clar în fotografii. Am văzut machete atît de cojite pînă la aluminiu, de zici c-au trecut prin foc. În realitate nu era deloc așa. Nu pe front. Și nu că ar fi fost americanii rupți de grija cum arăta avionul. Dar , cojit , nu mai era camuflat în noapte. Aluminiul sclipea la lumina stelelor. Punea echipajul și misiunea în pericol. De aia erau îngrijite. Nu dădea nimeni doi bani pe cum arăta, dar nu trebuia să pui misiunea și oamenii în pericol din cauza neglijenței. Așa am citit. Poza care am pus-o chiar la începutul thread-ului ( și care-mi place mult !) este foarte elocventă. Negru , lucios , curat , cu dîre maaari de eșapament, însemne clare și curate, și ... atît. Eu nu văd mari variații de culoare ,nu pete , nu cojeli , nu nimic. Se văd bine unele panouri din lateralele gondolei , accesul la oxigen , parcă. Cam atît. Poză luată deasupra Angliei, în 1944.
Apoi , cu modulațiile de care vorbești...Poate TU să le faci. Eu...nu cred. Nici nu știu foarte bine CE ar trebui să fac. Am încercat și eu să fac ce-am crezut că văd în poze. Am reușit, sau nu. Asta este.
Decalurile nu mă încurcă deosebit. Cele mai multe sînt mici. Se pot evita. Iar cele mari , stelele, se maschează. Oricum , trebuie să rămînă practic curate. Erau AUTOCOLANTE, nu erau vopsite...Toate avioanele americane după 1943 au stelele autocolante. Dar mai nimeni nu pare să știe sau să-i pese de asta...Dacă se cojea , se rupea , se ÎNLOCUIA rapid cu unul nou. Simplu.
Motoarele sunt mai închise și la mine, fiind mai mici , mi-a fost mai greu sa le "deschid". Involuntar , poate voi obține contrastul cu fumul de eșapament.
Cu wash-ul...O să văd. Am să încerc să experimentez un mix de gri deschis și maro, că de astea am. Cu oarece evidențieri cu creion gri și creion galben, pe la panourile care erau deschise mai des pentru mentenanță, rearmare , etc. Sper să-mi iasă mulțumitor.
Sănătate și numai bine !!
:hi:

Aceasta postare a fost editata de dakian67: 16 April 2025 - 07:46 PM

#28 Useril este offline   dany 

• Membru senior
  • Postari: 4871
  • Inregistrat: 24-November 06

Postat 17 April 2025 - 12:38 AM

Citeaza

Am văzut machete atīt de cojite pīnă la aluminiu, de zici c-au trecut prin foc. Īn realitate nu era deloc așa. Nu pe front.

:-D Ei , nu trebuie sa zici "niciodata ",Dakian. Uite aici un Mosquito care sa parlit de la focul avionului inamic pe care il doborase . Mai stiam o fotografie a unui Spitfire care a patzit ceva asemanator .

Dar revenind la P-61 , e in postarea mea de dinainte o poza alb-negru cu unul destul de uzat ; cel cu Pin-up . Bunicel pentru a se vedea ce si cum .

Citeaza

Și nerestaurat complet īncă. Eu nu mă inspir decīt din poze contemporane ale avioanelor de pe front.

Pai tocmai de aceea am pus acele poze . Sa vezi cum arata nerestaurat , asadar , cat mai " contemporan "si de pe " front " posibil , dar la calitatea fotografiei din zilele noastre .

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: 0000 1 a NF XVII VY O of 85 Squadron.jpg

#29 Useril este offline   dakian67 

• Membru senior

Postat 19 April 2025 - 04:56 PM

Hihihi,Dany, Țīnțarul ăla era pīrlit de-a binelea !!
Nu neg , īn anumite momente puteau fi și avioane care arătau mai uzate...Doar că eu nu am intenția să fac așa ceva. Nu-mi place,pur și simplu.
Am o tentativă de reprezentare a dīrelor de eșapament :
Imagine atasata: WhatsApp Image 2025-04-19 at 12.36.13_139b38f3.jpg
Imagine atasata: WhatsApp Image 2025-04-19 at 12.36.14_741cce37.jpg
Mi-a ieșit chiar mai bine decīt speram..Cīt de bine īnsă , apreciați și voi...Voi mai face unele corecții/ajustări la final, cu pudre, după lăcuirea finală. Semi-mată, chair mai spre lucios, pentru a īncerca să respect adevărul.
PAȘTE FERICIT TUTUROR !!

#30 Useril este offline   dakian67 

• Membru senior

Postat 29 May 2025 - 06:19 PM

Dragii mei , am terminat Văduva Neagră. Cu ceva vreme īn urmă ( practic, de Ziua Muncii !!) Doar că nu am mai avut timp să postez ( adică să transfer pozele, să le editez, să le salvez...).
Avem așa : Northrop P-61B-15-NO"Black Widow" ,s/n 42-39586 "Black Panther",418th.NFS,Morotai Islands-South Pacific,1944,Pilot Lt.Stan Logan,R/O Lt.George Kamajian:
Imagine atasata: IMG_20250502_112546.jpgImagine atasata: IMG_20250502_112512.jpg
Imagine atasata: IMG_20250502_112529.jpgImagine atasata: IMG_20250502_112558.jpg
Imagine atasata: IMG_20250502_112613.jpgImagine atasata: IMG_20250502_112624.jpg
Imagine atasata: IMG_20250502_112653.jpgImagine atasata: IMG_20250502_112704.jpg
Chiar mi-a plăcut să lucrez acest avion. Are și bune , și mai puțin bune. De ex. , antenele de pe bot. M-au derutat. Poziția lor este prea īn față. Daar , NU pot fi mutate īn locul lor normal. Pentru că se lovesc de elici !! Acum , că au greșit pe undeva chinezii ( nacelele motoarelor prea lungi sau botul prea scurt, sau...), că am lungit eu artificial nacelele cīnd am pus lestul și țevile de eșapament, nu știu. Dar , după ce le-am pus īn locul corect, a trebuit să le tai și să le pun la locul original, sa nu dea peste elici...
Avionul a fost lăcuit neuniform, cu porțiuni lucioase , porțiuni semilucioase și unele chiar mate. Așami s-a părut că arată īn fotografiile originale.
Poze făcute la luină naturală, īn studioul meu foto ( adică pe pervazul unei ferestre !! :pardon: ). Nu grozave, cum bine deja știți.
Numai bine prieteni !!

#31 Useril este offline   buntzi 

• Membru senior
  • Postari: 152
  • Inregistrat: 21-May 13

Postat 29 May 2025 - 06:45 PM

A ieșit super! Imagine postata

Arata acest topic

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2