Dany...nu știu ce să zic. Dar sigur îți mulțumesc pentru interes și îndrumare !
Odată, pozele reprezintă un avion de muzeu. Din ce-am citit despre el , făcut din mai multe avioane. Și nerestaurat complet încă. Eu nu mă inspir decît din poze contemporane ale avioanelor de pe front. Si culmea , acolo nu prea am văzut avioane super-cojite, așa cum vezi în machetele multora. Erau destul de bine îngrijite. Nu perfecte, dar bine îngrijite. Singurul evident este fumul de la eșapamente , vizibil clar în fotografii. Am văzut machete atît de cojite pînă la aluminiu, de zici c-au trecut prin foc. În realitate nu era deloc așa. Nu pe front. Și nu că ar fi fost americanii rupți de grija cum arăta avionul. Dar , cojit , nu mai era camuflat în noapte. Aluminiul sclipea la lumina stelelor. Punea echipajul și misiunea în pericol. De aia erau îngrijite. Nu dădea nimeni doi bani pe cum arăta, dar nu trebuia să pui misiunea și oamenii în pericol din cauza neglijenței. Așa am citit. Poza care am pus-o chiar la începutul thread-ului ( și care-mi place mult !) este foarte elocventă. Negru , lucios , curat , cu dîre maaari de eșapament, însemne clare și curate, și ... atît. Eu nu văd mari variații de culoare ,nu pete , nu cojeli , nu nimic. Se văd bine unele panouri din lateralele gondolei , accesul la oxigen , parcă. Cam atît. Poză luată deasupra Angliei, în 1944.
Apoi , cu modulațiile de care vorbești...Poate TU să le faci. Eu...nu cred. Nici nu știu foarte bine CE ar trebui să fac. Am încercat și eu să fac ce-am crezut că văd în poze. Am reușit, sau nu. Asta este.
Decalurile nu mă încurcă deosebit. Cele mai multe sînt mici. Se pot evita. Iar cele mari , stelele, se maschează. Oricum , trebuie să rămînă practic curate. Erau AUTOCOLANTE, nu erau vopsite...Toate avioanele americane după 1943 au stelele autocolante. Dar mai nimeni nu pare să știe sau să-i pese de asta...Dacă se cojea , se rupea , se ÎNLOCUIA rapid cu unul nou. Simplu.
Motoarele sunt mai închise și la mine, fiind mai mici , mi-a fost mai greu sa le "deschid". Involuntar , poate voi obține contrastul cu fumul de eșapament.
Cu wash-ul...O să văd. Am să încerc să experimentez un mix de gri deschis și maro, că de astea am. Cu oarece evidențieri cu creion gri și creion galben, pe la panourile care erau deschise mai des pentru mentenanță, rearmare , etc. Sper să-mi iasă mulțumitor.
Sănătate și numai bine !!
Aceasta postare a fost editata de dakian67: 16 April 2025 - 07:46 PM