Citeam pe la "De pe net..." despre dorințele și nostalgiile colegilor, și mi-au căzut ochii pe ăsta.
P-26 a fost un avion revoluționar la vremea lui , primul avion de vīnătoare american construit īn īntregime din metal , și deasemeni primul monoplan de vīnătoare al USAAC.
Deși a intrat īn serviciu īn decembrie 1933, la īnceputul războiului din Pacific īncă era operațional īn Panama și Filipine .
Model 281 (denumirea de export ) a servit deasemeni īn China , 11 bucăți fiind livrate forțelor naționaliste īn 1937. Chinezii le-au folosit cu brio, doborīnd destule Nell și Claude.
Kitul Revell este originar din anul 1967 ( buey, este de-o seamă cu mine !!) și nu-i tocmai rău.
Sīnt convins că cei mai mulți dintre voi știu ce-i īn cutie. Totuși , uitați :

Am adăugat eu o coală de PE de la Brengun ( destinată kitului AZ , dar o "conving" eu să coopereze și pentru bătrīnul Revell ) și-un panou de bord Yahu ( eu le consider geniale : preț relativ mic , foarte frumos realizate, te scutesc de multă muncă și adaugă interes machetei)
Interiorul kitului Revell este sublim , dar lipsește cu desăvīrșire ! O caricatură de scaun și-o momīie care s-ar vrea pilot...E...drăguț, are totuși o foarte vagă asemănere c-o ființă umană !
Am tăiat cu o lamă CMK panarama de scaun, și-am asamblat cumva interiorul oferit de Brengun.

Și-am scrăciuit și manșa, īn anii '60 era un detaliu inutil se pare.
Lateralele fuselajului s-au potrivit relativ bine.

Din păcate , kitul nu oferă decīt o singură īnmatriculare , un avion viu colorat al 95th Pursuit Squadron, California-1934. Adică unul care nu a luptat.
Așa că am să īncerc să fac unul care chiar a luptat, și īncă īn perioada care mă interesează pe mine. Adică unul aparținīnd Phillipine Army Air Corps. 6th Pursuit Squadron. Singurele P-26 care au luptat ( cu vitejie și onoare !!) īn Al Doilea Război Mondial. Nu am nici un fel de decaluri pentru ele, nu știu mare lucru despre cum arătau de fapt, dar mă documentez.
Vreau să fac aparatul Căpitanului Jesus Antonio Villamor, comandantul 6th PS. Īn 12 decembrie 1941, 6th PS a decolat ( cu 8 avioane !! )la interceptarea forțelor japoneze atacatoare, și īn ciuda inferiorității zdrobitoare īn care au luptat, piloții filipinezi au reușit să doboare un G3M Nell și 3 A6M Zero !! Villamor a doborīt Nell-ul și un Zero. Pentru faptele sale a fost decorat cu DSC/OLC chiar de generalul Douglas McArthur...
Pīnă la vopsire și īnmatriculare mai am īnsă ceva...
Deasemeni trebuie să-i scrăciui țevile de eșapament, și acestea erau un lux inutil la apariția kitului...
Și rigging-ul o să fie o provocare , nu-i simplu, dar am referințe bune despre cum ar trebui să arate. Sper să-mi și iasă !!
Va urma.